Denk jij na over een rol in de lokale politiek?
Het raadslidmaatschap. Dé plek waar de lokale samenleving de politiek ontmoet. Op 16 maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wil jij ontdekken of de lokale politiek iets voor je is? Meld je dan aan voor een virtuele stoomcursus lokale politiek op 17 of 24 augustus (19.30-21.15 uur). Of als jij al weet "ik ga het doen!", laat dan nú je gegevens achter.
Ga met ons in gesprek!
Geïnteresseerd in het raadslidmaatschap namens de PvdA? Onze afdelingen gaan graag met je in gesprek. Voor geïnteresseerden is de afdelingssecretaris de eerste contactpersoon. Wie dat is kun je terugvinden op de afdelingswebsite (meestal PvdA + Gemeentenaam, bijv. "PvdA Tilburg"). Kom je er niet uit? Zoek dan via onderstaande button naar de afdeling van jouw gemeente!
De Stoomcursus Lokale Politiek
Wil je meer weten over wat de lokale politiek inhoudt? Doe dan mee met onze crash course lokale politiek op 17 of 24 augustus (19:30-21:15). In een kleine twee uur nemen we je mee in de lokale politiek. Wat doet een PvdA raadslid? Wanneer kom je als inwoner in aanraking met de gemeente(raad)? En hoe werkt de kandidaatstellingsprocedure van de PvdA? Tijdens deze avonden delen verschillende PvdA raadsleden hun antwoorden op deze vragen. Zo krijg jij in vogelvlucht een indruk wat de lokale PvdA politiek inhoudt.
Inschrijven kan via onderstaande button. Kun je op geen van de beschikbare data? Vindt dan onderaan deze pagina een overzicht van de meest gestelde vragen!
FAQ
Wil je weten hoe het hele kandidaatstellingsproces in elkaar zit? Klik hieronder op jouw vraag!
Voor de gemeenteraadsverkiezingen zoeken we mensen met gedrevenheid om het verschil te maken in de lokale politiek. Dat doen we overal in Nederland. Lokaal zijn profielschetsen gebaseerd op onze Politiek van Waarde. PvdA raadsleden steken hun nek in ons streven naar vooruitgang, waar solidariteit, rechtvaardigheid, en toegankelijkheid de belangrijkste drijfveren zijn. Dat vraagt om een sterke binding met de samenleving, een heldere blik en een eigen opvatting over hoe politiek te bedrijven.
De profielschets verschilt per PvdA afdeling, deze is op te vragen bij de lokale afdelingssecretaris.
De statutaire deadline om je kandidaat te stellen voor de PvdA is vastgelegd op uiterlijk 13 september 2021. Maar let op: deze deadline kan eerder vallen als zo is besloten door de lokale ledenvergadering. Deze termijn is op te vragen bij de lokale afdelingssecretaris.
Of je op de lijst geplaatst is in handen van de lokale kandidaatstellingscommissie. Zij stellen een conceptlijst op, welke ter goedkeuring aan de ledenvergadering van de afdeling wordt voorgelegd. Achten zij jou niet geschikt voor het PvdA raadslidmaatschap? Dan kan de lokale kandidaatstellingscommissie ervoor kiezen om jou niet op de lijst te plaatsen. De kandidaatstellingscommissie werkt namelijk aan de hand van de opdracht zoals de lokale ledenvergadering deze heeft opgesteld.
Het lidmaatschap van de PvdA is een vanzelfsprekende vereiste. Van alle kandidaten wordt ook gevraagd om de Erecode te ondertekenen en de interne bereidverklaring (let op: inloggen via MijnPvdA). Dat geldt ook voor PvdA leden in lokale samenwerkingsverbanden. Verder kan een kopie van het identiteitsbewijs worden gevraagd, of een verklaring omtrent goed gedrag (VOG).
Lokaal kunnen eisen worden gesteld zoals een aantal ondersteuningsverklaringen, of het invullen van een vragenlijst omtrent integriteit. Ook in de gesprekken zal daar uitgebreid aandacht voor zijn.
Deze stukken dienen in het bezit te zijn van de lokale afdelingssecretaris bij sluiting van de kandidaatstellingstermijn. Ook dien je lid te zijn van de PvdA voor sluiting van de kandidaatstellingstermijn.
In iedere afdeling is een andere kandidaatstellingscommissie actief. Deze zijn divers samengesteld en bestaat uit zowel (ervaren) leden uit de afdeling, als PvdA leden uit andere afdelingen.
De lokale kandidaatstellingscommissie is te bereiken via de afdelingssecretaris. Vul ons contactformulier boven aan de pagina in, en wij brengen je in contact.
Misschien speel je met de gedachte om je kandidaat te stellen, maar wil je dat liever nog even privé houden. Als je kandidaat bent gaat de commissie altijd vertrouwelijk om met je kandidatuur. Als je wordt voorgedragen voor een plek op de lijst, of wil je op de alfabetische lijst staan, word je kandidatuur vanzelfsprekend wel openbaar. Voordat de lijst openbaar wordt gemaakt word je als kandidaat gevraagd of je akkoord gaat met je plaats, en daarmee openbaarmaking van de kandidatuur.