Scholing houdt niet op bij je diploma.

Het is niet meer zo dat je met de kennis en vaardigheden die je rond je twintigste levensjaar hebt opgedaan veertig tot vijftig jaar vooruit kunt. Het gaat erom dat je de juiste en meest actuele kennis en vaardigheden hebt die je in de praktijk kunt toepassen. Dat je de kans krijgt en pakt om continu bij te leren of van carrière te switchen. Dat mag niet afhangen van hoe lang je contract al loopt of in welke sector je actief bent.

Iedere werkende krijgt scholingsrecht

De werkgever wordt verplicht te zorgen dat werknemers brede en waardevolle scholing krijgen die zoveel mogelijk gekwalificeerd is (zie hoofdstuk 1).

Openstellen scholen en universiteiten voor volwassenenonderwijs

Onderwijsinstellingen in middelbaar en hoger onderwijs zijn onvoldoende ingericht om mensen ook op latere leeftijd om of bij te scholen. Hoge instellingstarieven werpen voor oudere studenten drempels op. Beroeps- en kennisinstellingen gaan een grotere bijdrage leveren aan een leven lang leren. Daarvoor krijgen ze geld en middelen van de overheid. Op universiteiten en hogescholen, met uitzondering van particuliere instellingen, gaat het wettelijk collegegeld tarief ook gelden voor mensen die al eerder een opleiding hebben afgerond. Naar school gaan is na je dertigste straks net zo makkelijk als daarvoor.

Studiefinanciering boven de 30

Bij een leven lang leren hoort een breder studiefinancieringsstelsel. Ook voor mensen van boven de 30 moeten er mogelijkheden worden gecreëerd om een vorm van studiefinanciering te kunnen krijgen.

Delen: