De PvdA bestaat 75 jaar. Dit jubileum vieren we met de vierdelige podcast Wereld te Winnen.
Samen met hoofdrolspelers als Frans Timmermans, Jan Pronk en Bert Koenders duiken we in het verleden. Het internationale verleden welteverstaan. Hoe kwam Michail Gorbatsjov terecht op een PvdA-congres in Groningen, welke rol speelde de PvdA bij de onafhankelijkheid van Suriname en hoe lukte het Wim Kok om Nelson Mandela naar Nederland te halen? Kortom, bijzondere verhalen met lessen voor de wereld van vandaag.
🔻 Ga naar alle afleveringen
In de vierde en laatste aflevering van Wereld te Winnen is de huidige generatie aan het woord: kandidaten voor de Tweede Kamerverkiezingen Kati Piri en Mikal Tseggai. De vader van de een ontvluchtte het communistische Hongarije op de fiets, de ouders van de ander vertrokken te voet voor het oorlogsgeweld in Eritrea. Aan de hand van de geleerde lessen uit vorige afleveringen, kijken de gasten door een sociaaldemocratische bril naar de vraagstukken van vandaag: klimaatverandering, de opkomst van autoritaire regimes en migratie. En uiteraard blikken de kandidaat vooruit op de spannende verkiezingen die voor de deur staan.
Presentatie: Harmen van der Veen
In de derde aflevering: Bert Koenders en Jan Marinus Wiersma aan het woord. Twee mannen met een lange staat van dienst binnen de PvdA: de een als minister van ontwikkelingssamenwerking en buitenlandse zaken, de ander als internationaal secretaris en lid van het Europees Parlement. Samen blikken ze terug: op de dag waarop de net vrijgelaten Nelson Mandela een bezoek bracht aan Nederland en op het onbegrensde optimisme in Europa na de val van de Muur. Een gesprek tussen twee makkers over de successen van de sociaaldemocratie, Europese eenwording en het gedoofde optimisme vandaag de dag.
Presentatie: Harmen van der Veen
In deze tweede aflevering: Frans Timmermans aan het woord. In 2003 fungeerde hij als tolk van ‘politieke rockster’ Michail Gorbatsjov op een PvdA-congres in Groningen. Maar dit was lang niet zijn enige ervaring met de onstuimige geschiedenis van de Sovjet-Unie. Timmermans was erbij in Moskou toen in de zomer van 1991 de staatsgreep van conservatieve communisten faliekant mislukte. En twee jaar eerder, in 1989, reed hij in zijn Toyota Starlet naar Berlijn om de val van de muur mee te maken. Een bijzonder gesprek over revolutie en geschiedenis, zijn politieke vader Max van der Stoel (naar wie hij zijn zoon vernoemde) en de kracht van internationale solidariteit.
Presentatie: Harmen van der Veen
In deze eerste aflevering: nestor Jan Pronk aan het woord. Op zijn 33ste werd Pronk minister voor ontwikkelingssamenwerking in het kabinet-Den Uyl. In deze rol was hij nauw betrokken bij de onafhankelijkheid van Suriname. Het land dat bijna driehonderd jaar een kolonie was van Nederland. Pronk is ruimhartig over de manier waarop Nederland en de PvdA zijn omgegaan met deze verantwoordelijkheid. In deze podcast komt het allemaal aan bod: de dilemma’s, gemaakte fouten en de lessen voor de toekomst.
Presentatie: Harmen van der Veen