Zeker zijn van kwaliteitsjournalistiek

Zeker zijn van kwaliteitsjournalistiek

Door Kirsten van den Hul op 26 mei 2020 Delen  

Van complottheorieën over 5G tot nepnieuws over wat wel en niet werkt in de strijd tegen Corona: als er iets is wat deze tijd duidelijk maakt, is dat wel het belang van kwaliteitsjournalistiek.

Het belang van betrouwbare en begrijpelijke informatie waar we zonder twijfel van op aan kunnen. Juist daarom is het zo belangrijk om de makers van onze publieke omroep in staat te stellen precies dat te doen: ons voorzien van degelijke informatie. In een mum van tijd werden nieuwe programma’s gemaakt, zoals ‘frontberichten’, en vonden live programma’s manieren om ook met 1,5 meter afstand onverminderd door te gaan. Dat is iets om heel trots op te zijn, maar ook iets wat niet vanzelfsprekend is. De publieke omroep staat namelijk onder druk, onder meer door teruglopende reclame-inkomsten.

De publieke omroep staat namelijk onder druk, onder meer door teruglopende reclame-inkomsten.

Het domste dat we nu kunnen doen, is daarom ons mediabestel verder onder druk te zetten. Deze tijd vraagt om rust en zekerheid voor makers. En rust en zekerheid zijn voor veel makers ver te zoeken. Wordt mijn tijdelijke flexcontract nog verlengd? Bestaat mijn programma nog wel volgend seizoen? Wezenlijke vragen die voor veel mensen voor en achter de schermen harde realiteit zijn.

Deze tijd vraagt om rust en zekerheid voor makers.

Daarom pleit ik vandaag tijdens een mediadebat in de Tweede Kamer voor meer zekerheid voor makers, voor een sterkte publieke omroep die minder afhankelijk is van reclame-inkomsten. En voor meer aandacht voor het belang van lokale en regionale media.

Die laatste twee spelen namelijk ook een belangrijke rol bij onze nieuwsvoorziening. In deze coronatijd geven maar liefst 40 procent van de kijkers en luisteraars aan dat regionale omroepen hun belangrijkste nieuwsbron zijn. Maar ook regionale en lokale omroepen zien hun inkomsten hard teruglopen. Zo hard zelfs, dat het voortbestaan van sommige omroepen onzeker wordt. Dat mogen we nooit laten gebeuren. Daarom vroeg ik de minister om serieus te kijken naar mogelijkheden deze omroepen minder afhankelijk te maken van de grillen van de (reclame)markt.

Daarom vroeg ik de minister om serieus te kijken naar mogelijkheden deze omroepen minder afhankelijk te maken van de grillen van de (reclame)markt.

Want ook lokaal en regionaal geldt dat een sterke publieke omroep onmisbaar is bij het informeren en verbinden van mensen. Bovendien zijn onafhankelijke kwaliteitsmedia essentieel om onze democratische rechtstaat te controleren. Door omroepen in onzekerheid te laten, doen we dus niet alleen de makers, maar ons allemaal te kort.

Door omroepen in onzekerheid te laten, doen we dus niet alleen de makers, maar ons allemaal te kort.

 

Delen:
Maak het verschil - doneer nu voor de campagne!

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee