Vandaag laten PvdA en GroenLinks zien dat het anders kan in Nederland: socialer, groener en eerlijker.
Met alternatieve plannen voor Rutte IV verkleinen we de ongelijkheid, brengen we een duurzamere toekomst dichterbij, zorgen we dat Nederlanders erop vooruitgaan in de portemonnee en schuiven we de rekening niet door naar volgende generaties. Dit blijkt uit de doorrekening van onze plannen door het Centraal Planbureau (CPB).
Samen met GroenLinks voeren we progressieve oppositie tegen het kabinet Rutte IV. In tijden van versplintering bundelen wij de krachten, omdat wij weten dat fundamenteel andere keuzes voor Nederland nodig zijn. En samen laten we zien dat deze keuzes ook écht mogelijk zijn, als je ze durft te maken.
Wij kiezen ervoor om mensen met grote vermogens meer te laten bijdragen, zodat het minimumloon, de AOW en uitkeringen juist omhoog kunnen. Dat merken Nederlanders in de portemonnee. En dat is heel hard nodig in tijden waarin de prijzen de pan uit rijzen.
Wij kiezen ervoor om vervuilers niet meer te subsidiëren, maar juist meer te belasten. Daarmee zorgen we echt voor een groene en schone toekomst. En we gebruiken de opbrengsten om energiearmoede tegen te gaan en mensen te helpen met het maken van duurzame keuzes.
Samen laten we zien dat deze keuzes écht mogelijk zijn, als je ze durft te maken.
Wij kiezen om te investeren in wat belangrijk is voor ons allemaal. Er komt geld voor het onderwijs, woningbouw, de zorg en ontwikkelingssamenwerking. De bezuinigingen op de verpleeghuiszorg en jeugdzorg halen we natuurlijk van tafel.
En wij kiezen ervoor om fatsoenlijk, degelijk en solide begrotingbeleid te voeren. Met belastinggeld moet je immers netjes omgaan. Met onze plannen wordt de rekening dan ook niet doorgeschoven naar volgende generaties.
De voorspelde staatsschuld komt bij onze plannen uit op 68 procent in 2060, terwijl de staatsschuld in de plannen van het kabinet tot wel 92 procent kan stijgen.
Ons uitgangspunt is het realiseren van brede welvaart nu en in de toekomst.
De basis voor de doorrekeningen is het progressieve oppositieakkoord dat PvdA en Groenlinks recentelijk presenteerden. Daarin staan onze politieke keuzes voor de komende jaren (tot 2030). Ons uitgangspunt is het realiseren van brede welvaart nu en in de toekomst. Op het waarderen van dat wat voor mensen van waarde is: een inkomen waar je fatsoenlijk van kunt leven, een fijn huis in een veilige buurt,goed onderwijs voor onze kinderen, liefdevolle zorg voor onze ouderen en een duurzame toekomst voor onze natuur en de planeet.
De belangrijkste maatregelen uit het doorgerekende oppositieakkoord:
Om de wooncrisis tegen te gaan komt er extra geld voor woningbouw, wordt de boete op samenwonen afgeschaft en krijgen gemeenten meer geld om dakloosheid tegen te gaan.
Het minimumloon wordt fors verhoogd, naar 14 euro. De AOW en de uitkeringen blijven gekoppeld: ouderen en mensen met een uitkering gaan er daarom ook op vooruit.
Om ons belastingstelsel weer eerlijk te maken komt er een progressieve vermogensbelasting (lees hier meer) waardoor miljonairs en pandjesbazen eerlijker gaan bijdragen aan de samenleving.
Om de klimaatdoelstelling van Parijs te halen worden kolencentrales deze kabinetsperiode al gesloten, komt er een CO2-belasting waarbij grote vervuilers echt gaan betalen en wordt het geld dat bestemd was voor kernenergie gebruikt om energiearmoede tegen te gaan.
De voorgenomen bezuinigingen op personeel in de ouderenzorg en de bezuinigingen op de jeugdzorg worden geschrapt.
Om de kansenongelijkheid tegen te gaan wordt kinderopvang een publieke voorziening voor alle kinderen, net zoals de basisschool.
Er komt een volwaardige compensatie voor de leenstelselgeneratie.
We komen onze internationale afspraken na en besteden 0,7% van ons bbp aan ontwikkelingssamenwerking en klimaatfinanciering.
De belangrijkste resultaten uit de doorrekening van het Oppositieakkoord door het Centraal Planbureau:
Terwijl de koopkrachtcijfers bij het kabinet op 0,0% blijven steken en voor gepensioneerden zelfs negatief zijn (- 0,4%), leiden de plannen van de PvdA en GroenLinks tot een forse koopkrachtstijging, met name voor lage en middeninkomens (+1,1%).
Waar het kabinet bleef steken op een kleine min van -0,7%, leiden de linkse plannen uiteindelijk tot een afname van 6,5% van de Gini-coëfficiënt. Daarnaast zorgen de PvdA en GroenLinks ervoor dat vermogens wél eerlijk worden belast.
De plannen van de PvdA en GroenLinks leiden tot meer werkgelegenheid, zowel in 2025 als op de lange termijn.
Omdat de rekening bij vervuilers en vermogenden wordt gelegd, blijven de overheidsfinanciën goed op orde. Waar het kabinet uitkwam op een staatsschuld in 2060 van 92%, blijft de staatsschuld in de linkse plannen honderden miljarden lager: 68% bbp.
Onze belangrijkste resultaten vergeleken met het kabinet Rutte IV:
Berichten
Leden stemmen over lijsttrekker en kandidatenlijst Europese Verkiezingen
De leden van GroenLinks en de Partij van de Arbeid stemmen in twee referenda over de gezamenlijke lijsttrekker en kandidatenlijst voor de Europese verkiezingen op 6 juni. De referenda werken hetzelfde als afgelopen jaar voor…
Lees verderPvdA en GroenLinks doen samen mee aan de Europese Verkiezingen
PvdA en GroenLinks gaan met een gezamenlijke lijst en één verkiezingsprogramma meedoen aan de verkiezingen voor het Europees Parlement in juni 2024. Dat hebben de partijbesturen vandaag bekendgemaakt na een referendum onder de leden. De…
Lees verderIn gesprek met Bernie Sanders
De wereldberoemde Amerikaanse senator zegt waar het op staat. Hij houdt de Verenigde Staten en de rest van de wereld een spiegel voor. Waarom accepteren we een economisch systeem dat draait op de uitputting van…
Lees verder