De inkomensgrens voor sociale huur, nu 38.000 euro, moet flink omhoog, vinden Agnes Jongerius en Henk Nijboer (PvdA). ‘Minister Ollongren zegt dat het vanwege EU-regels niet kan, maar dat klopt niet.’
Een eigen huis, een plek onder de zon. Voor veel mensen een droom die steeds onbereikbaarder is geworden. Speculanten, beleggers en huisjesmelkers zijn de baas op de huizenmarkt. Hierdoor zitten starters en middeninkomens in de knel: geen toegang tot sociale huurwoningen, dure vrije huur of een onbereikbare koopwoning. De te lage inkomensgrens voor sociale huur maakt een betaalbaar huis onbereikbaar voor gewone mensen. Wonen is een grondrecht. Ook de politieagent, de verpleegkundige en de leraar moeten kunnen wonen in de stad waar zij werken. Opmerkelijk genoeg wijst minister Ollongren naar Brussel voor een oplossing. Het is echter de hoogste tijd dat de minister de inkomensgrens verhoogt, nu blijkt dat dit volgens Europese regels mag.
De inkomensgrens moet voor een sociale huurwoning worden verhoogd, zodat ook de politieagent, leraar of verpleger weer aanspraak kan maken op een sociale huurwoning.
Voor mensen met een middeninkomen is het nu bijna onmogelijk om een goede en betaalbare woning te bemachtigen. Sinds 2013 stegen prijzen voor koopwoningen met 36,1 procent tot recordhoogtes, gemiddeld 300 duizend euro. Wie kan dat nog betalen? Met de strengere hypotheekeisen betekent dit dat steeds minder middeninkomens een huis kunnen kopen.
Wie te veel verdient voor een sociale huurwoning en te weinig voor een koophuis moet huren in de vrije sector. Maar in dit segment is de situatie allerbelabberdst. Zo steeg de prijs voor een huurwoning in Eindhoven vorig jaar met 12,1 procent, in Rotterdam met 14,3 procent. Huurders betalen soms tot wel 40 procent van hun inkomen aan woonlasten. Veel meer dan de 29 procent die huiseigenaren gemiddeld kwijt zijn. Dit is onhoudbaar.
Voor mensen met een middeninkomen is een koopwoning onbetaalbaar en socialehuur onbereikbaar. Zij vallen tussen wal en schip. Daarom moet de inkomensgrens voor een sociale huurwoning worden verhoogd, zodat ook de politieagent, leraar of verpleger weer aanspraak kan maken op een sociale huurwoning.
Pak die ruimte
In haar weigering om de inkomensgrenzen te verhogen verschuilt minister Ollongren zich achter Europese regels. Zij zegt dat Brussel een inkomensgrens oplegt. Echter, de hoogte van die grens wordt niet door de EU bepaald, blijkt uit antwoorden op vragen van de PvdA-fractie in het Europees Parlement. Volgens de Europese Commisse gaat Nederland zelf over die grens. Pák die ruimte dan ook, zeggen wij tegen de minister.
Menig ander Europees land heeft zijn zaakjes wel goed op orde. Zo hebben Frankrijk en Oostenrijk, met goedkeuring van Europa, een inkomensgrens van ruim 70 duizend euro.
Wij gaan voor een verhoging van de inkomensgrens voor sociale huur.
Het kan en moet beter. Wij gaan voor een verhoging van de inkomensgrens voor sociale huur. Het kan, het mag, nu nog doen. Aan de PvdA zal het niet liggen: wij willen datalle inkomens zeker kunnen zijn van een betaalbaar huis in de stad.