Een fijne plek om te wonen. Een betaalbaar huis in een mooie omgeving. Waar je op zondag lekker kan gaan wandelen of kan spelen met de kinderen.
Het zijn soms de kleine dingen in het leven waar je het gelukkigst van wordt. Maar voor steeds meer mensen is het onbereikbaar, want er is een enorm tekort aan betaalbare woningen. En door de stikstofproblematiek dreigt de bouw van nieuwe woningen nu helemaal stil te vallen.
Jarenlang hebben we teveel stikstof uitgestoten.
Nederland is een klein land met haar liefst 17 miljoen inwoners. Met de achttiende economie ter wereld. En ook nog eens de een na grootste landbouwexporteur ter wereld. En dat zorgt wel eens voor problemen. Jarenlang hebben we teveel stikstof uitgestoten en die stikstof slaat neer in de natuur. Veel planten die het juist op voedselarme grond goed doen verdwijnen daardoor, en met hen de diersoorten die leven van deze planten. Daarom hebben we afspraken gemaakt over de hoeveelheid stikstof die we mogen uitstoten. Maar daar zitten we nu ver boven. En daarom liggen duizenden bouwprojecten in Nederland stil.
Sindsdien gaat het kabinet van crisisoverleg naar crisisoverleg.
Al in mei 2017 was bekend dat we een probleem hadden. Maar het kabinet heeft al die tijd niks gedaan, totdat een half jaar geleden de Raad van State een streep zette door de uitgifte van nieuwe bouwvergunningen. Sindsdien gaat het kabinet van crisisoverleg naar crisisoverleg. Maar in plaats van dat er gewerkt wordt aan een oplossing, wordt er vooral ruzie gemaakt via de krant. Ook de ‘noodwet’ die het kabinet twee weken geleden dan eindelijk presenteerde rammelt. De Raad van State noemde het al zeer twijfelachtig of dit de woningbouw weer vlot ging trekken. Er is nu behoefte aan keuzes, zodat er weer gebouwd kan worden en zodat we kunnen blijven genieten van die mooie natuur.
De aanpak moet evenwichtig zijn.
Wat ons betreft moet de aanpak van het stikstofprobleem zowel groen als eerlijk zijn. Groen, zodat we kunnen blijven genieten van onze natuur en van de rijkdom van plant- en diersoorten. En ook eerlijk: de aanpak moet evenwichtig zijn. We willen reizen met de trein stimuleren en proberen meer stikstof af te vangen. En we ontkomen er ook niet aan om op een andere manier ons voedsel te gaan produceren, dat zien veel boeren ook in. Geen race naar de bodem onder druk van de markt, maar landbouw en veeteelt waar je een eerlijke boterham mee kan verdienen. In evenwicht met de omwonenden en de omgeving. Die verandering moeten we juist mét de boeren en op een sociale manier doen.
Het kabinet moet nu stoppen met kibbelen en aan de slag.
We willen blijven genieten van de spaarzame natuur die we hebben in dit land. En er moet zo snel mogelijk weer gebouwd worden, voor al die mensen nu op een wachtlijst staan. Het kabinet moet nu stoppen met kibbelen en aan de slag. En niet met halve maatregelen, maar met een aanpak waar Nederland vertrouwen in kan hebben.