Daar gaan ze weer! De herfstvakantie zit er hier in Noord Nederland al weer op. Mondkapje mee, en fietsen door de regen. Richting de middelbare. En rugzakjes met broodtrommel naar de basisschool. Maar zo onbezorgd als het eruit ziet, is het niet. Veel ouders en leraren zijn er niet zo gerust op.
Want hoe veilig is het eigenlijk op school, nu er weer zoveel mensen besmet zijn met corona? Wat betekent dit voor een leraar met een kwetsbare partner? Voor een ouder die in de zorg werkt? Hoe blijven de scholen draaien terwijl leraren thuis op een testuitslag zitten te wachten of een besmetting in het gezin hebben?
Het is zo verschrikkelijk belangrijk dat de kinderen naar school kunnen.
Het is zo verschrikkelijk belangrijk dat de kinderen naar school kunnen. De schoolsluiting dit voorjaar heeft er bij alle kinderen stevig ingehakt. En in het bijzonder bij kinderen die het thuis niet makkelijk hebben. Daarom moet alles op alles worden gezet om de scholen op een veilige manier open te houden.
Daarom moet alles op alles worden gezet om de scholen op een veilige manier open te houden.
Hier lijkt Nederland soms meer op hoop te varen dan op voorzorg. De scholen gingen na de zomervakantie alweer open toen er nog advies gevraagd moest worden over ventilatie. En het waren schoolleiders en leerlingen die zelf al verantwoordelijkheid namen om mondkapjes voor te schrijven, terwijl het kabinet nog zei dat ze helemaal niet werkten.
Twee weken geleden riepen Jesse Klaver en ik in de Tweede Kamer het kabinet al op om met een plan te komen om de scholen veilig open te houden.
Vandaag trekken leraren opnieuw aan de bel. En dat is terecht. Twee weken geleden riepen Jesse Klaver en ik in de Tweede Kamer het kabinet al op om met een plan te komen om de scholen veilig open te houden. Dat werd gesteund door alle andere partijen. Daar zitten we nog steeds op te wachten. Wat moet er nu in ieder geval gebeuren?
- Hygiëne is ontzettend belangrijk, dus help scholen daarbij. Zorg dat er extra kan worden schoongemaakt en gedesinfecteerd. En biedt desinfectiemiddelen aan.
- Maak een actieplan om binnen enkele weken alle scholen waar nu onvoldoende frisse lucht is de ventilatie op orde te brengen. Met de ramen open kan in de herfst en winter niet worden lesgegeven.
- Maak duidelijke en landelijke richtlijnen hoe om te gaan met besmettingen. Geef schoolleiders en leraren handvatten over wat ze moeten doen als een of meerdere kinderen besmet zijn, zodat daarover geen discussie of verschil tussen scholen kan ontstaan.
- Maak werk van sneltesten waarbij prioriteit wordt gegeven aan het onderwijs, samen met de zorg en de mensen die zorgen voor de veiligheid.
- Hou oog voor achterstanden bij leerlingen die ontstaan omdat ze thuiszitten vanwege ziekte of angst voor besmetting.
- Ga met leraren, ouders, leerlingen en schoolleiders in gesprek over wat nog meer nodig is om praktisch de veiligheid in de lokalen en gangen te kunnen waarborgen.
Mijn oproep omwille van de kinderen, ouders en leraren. Kabinet, spijbel niet langer en help de scholen!
Kabinet, spijbel niet langer en help de scholen!