Handen af van de publieke omroep

Door Kirsten van den Hul op 11 september 2019 Delen  

Handen af van de publieke omroep

We mogen ongelofelijk trots zijn op onze publieke omroep. Want kijk wat we hebben: een uniek pluriform bestel, succesvolle programmering, ruimte voor talent van eigen bodem, en een publieksbereik waar ik en mijn collega- Tweede Kamerleden op het Binnenhof jaloers op kunnen zijn. En dat alles voor een budget dat tot de laagste van Europa behoort.

Zo’n publieke omroep verdient het om verdedigd te worden. Zodat wat er ook gebeurt, iedereen zeker is van betrouwbaar nieuws, kwaliteitsjournalistiek en mooie programma’s die verbinden. En zodat onze omroep de concurrentie van Amerikaanse bingewatch-giganten aan kan omdat de programmering vernieuwend blijft.

Dat alles gaat niet vanzelf. Op dit moment kampt de publieke omroep met teruglopende STER-inkomsten. En werken de makers achter de schermen steeds vaker op onzekere contracten, wat stress en zelfs burn-outs veroorzaakt.

Veel vragen blijven onbeantwoord

De toekomstvisie die verantwoordelijk minister Slob voor de zomer publiceerde, moest het startsein zijn om de weg vooruit te vinden. Om de publieke omroep toekomstbestendiger te maken. Maar helaas lijkt die visie vooral neer te komen op een politieke uitruil van wensen. Zo zijn er partijen die van de reclames af willen: de publieke omroep reclamevrij tot acht uur ’s avonds. En willen anderen juist meer aandacht voor regionale omroepen: op termijn toewerken naar een regionale zender op 3. En vragen die dit oproept zoals ‘wie gaat de kosten opvangen van mis te lopen reclame inkomsten?’ en ‘wat gebeurt er met de huidige programma’s op NPO3?’ waren onbeantwoord.

Deze vragen bleven ook vandaag, tijdens het debat over de visie voor de publieke omroep, onbeantwoord. Ondertussen groeien de zorgen bij de makers die dinsdag met tientallen van zich lieten horen op het Binnenhof. Zij zijn klaar met tijdelijke contracten en de onzekerheid die dat met zich meebrengt. Die onvrede is terecht, en daarom heb ik de minister gevraagd hier iets aan te doen. Hij zegde toe met makers in gesprek te gaan, en wij zullen de vinger aan de pols houden.

De publieke omroep verdient onze steun

Maar daarmee zijn we er niet. Want ook de gevolgen voor de programmering van de voorstellen van dit kabinet blijven onduidelijk. Wij willen dat dit kabinet de teruglopende STER-inkomsten compenseert. En dat we het Songfestival een groot succes maken, zonder dat dit ten koste gaat van het huidige programma-budget.

Want de publieke omroep is er voor ons allemaal, jong en oud, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt. En dat alles valt of staat met de mensen die ervoor zorgen dat de publieke omroep de kwaliteit biedt die we van haar gewend zijn. De mensen op de redacties, aan de telefoon, achter de camera, aan de montagetafels. Zij verdienen onze steun.

 

Word lid van onze partij

Samen maken we
onze idealen waar

Ja, tijd voor actie!

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte