Nederland kent een traditie van diverse wijken. Het is één van de krachten van ons prachtige land. Je wilt zeker zijn van een fijne en betaalbare woning, in een prettige wijk waar het plezierig wonen is. Banlieus komen hier (nog) niet voor. Steden zijn, zeker internationaal bezien, redelijk gemengd. Rijkenenclaves, ‘Gated communities’ zoals in de Verenigde Staten, bestaan hier nog niet. Dat is een groot goed, maar dat gaat niet vanzelf.
Je wilt zeker zijn van een fijne en betaalbare woning, in een prettige wijk waar het plezierig wonen is.
Ik zie graag een land waarin buren elkaar kennen en waar rijk en arm, hoog- en laagopgeleid, oorspronkelijke Nederlander en Nederlander met een migratie-achtergrond met elkaar wonen. Waar buren elkaar een handje helpen met de boodschappen, waar men een oogje in het zeil houdt als de buren op vakantie zijn en waar men samen let op de vriendelijke oudere buurvrouw.
Ik maak me namelijk zorgen. Over de kwaliteit van woningen, de voorzieningen en de veiligheid die in kwetsbare buurten steeds verder achterop raken. De verschillen worden groter, tussen huurders en kopers en tussen mensen in de regio en mensen in de Randstad. Aan de ene kant zien we mensen die elk jaar de huurstijging met angst en beven tegemoet zien. Kunnen zij de huur volgend jaar nog betalen? Aan de andere kant zien we beleggers die tientallen woningen opkopen, opknappen en splitsen en vervolgens voor exorbitante prijzen verhuren.
Aan de ene kant zien we mensen die elk jaar de huurstijging met angst en beven tegemoet zien.
Aan de andere kant zien we beleggers die tientallen woningen opkopen, opknappen en splitsen en vervolgens voor exorbitante prijzen verhuren.
Ook wijken groeien steeds verder uit elkaar, verschillen nemen toe. Bij ongewijzigd beleid zullen beleggers een steeds groter deel van onze binnensteden kunnen opkopen, zal de segregatie toenemen en dreigen ook in Nederlandse steden banlieues te ontstaan. Het hoeft niet zover te komen. Dat vraagt wel om andere keuzes.
Daarom presenteerde ik vanmiddag in de Groningse wijk Selwerd met de Groningse wethouder Roeland van der Schaaf een initiatiefnota met dertien voorstellen voor meer diverse, krachtige wijken. Ik wil graag woningcorporaties helpen meer betaalbare woningen te bouwen, voor grotere groepen mensen , en meer te doen voor fijne en leefbare wijken. Ook de politieagent, onderwijzer en verpleegkundige moet een betaalbare woning kunnen huren in de stad waar zij werken. Tegelijkertijd wil ik huurders beschermen en starters helpen. Daarvoor wil ik de huurstijgingen beperken, en starters een voorsprong geven met een belasting van nul procent. Beleggers moeten dan juist meer belasting betalen. Met betere bescherming voor huurders en een grotere rol voor corporaties kunnen we weer werken aan die krachtige wijken waarop we trots kunnen zijn.