Kunst en cultuur definieert wie wij zijn.
#RedDeCultuur. Doe je mee?
Red de cultuur en teken de steunverklaring!
Een jaar geleden ging de kunst- en cultuur in lockdown. En terwijl veel mensen hun baan kwijt zijn en veel instellingen het water aan de lippen staat, horen we het kabinet zelden over cultuur. Dat moet anders. Eerst een reddingsplan en daarna structureel investeren in cultuur.
Red de cultuur!
Het is vandaag precies een jaar geleden dat de kunst- en cultuur in lockdown ging. En op een sprankje hoop in de zomer na, zijn de zalen en gangen van theaters, musea en muziekzalen al maanden stil en verlaten. Talloze mensen die werken in deze sector zijn hun baan en opdrachten kwijt. Enkele cultuurinstellingen hebben helaas de deuren al moeten sluiten. Omzet is als sneeuw voor de zon verdwenen. En we missen de schoonheid van kunsten, het plezier van een avondjes naar het theater of de bioscoop, de festivals, de musea en het muziekonderwijs van onze kinderen.
En toch wordt er door het huidige kabinet nauwelijks over gesproken. Het duurde eindeloos tot er steun kwam, en de steun die er kwam was te weinig en bereikte te vaak de makers en de werkenden in de sector niet. En ondanks dat er al vier maanden wordt gevaccineerd is er nog geen enkel vooruitzicht op heropening.
Ik heb een plan voor de kunst- en cultuursector.
Dat moet anders. En ik heb daar een plan voor. Met extra steun, om te zorgen dat de kunst- en cultuursector in Nederland blijft bestaan. Maar ook voor daarna. De coronacrisis toont ook wat al langer niet goed ging: onzekere contracten, een gebrek aan reserves bij culturele instellingen, te weinig aandacht voor talentontwikkeling en bezuinigingen op regionale culturele voorzieningen als de bibliotheek en de muziekschool.
Ons plan bestaat uit de volgende punten:
- Een reddingsplan, met perspectief voor de langere termijn. Met extra steun, ook voor de niet-gesubsidieerde instellingen en vooral ook voor de makers en werkenden in de sector, die nog te weinig zijn bereikt. Steunmaatregelen moeten worden verlengd tot na 1 juli.
- Naast andere sectoren, moet ook de kunst- en cultuursector perspectief bovendien worden geboden op veilige opening.
- Geen partnertoets in de TOZO-regeling.
- Fatsoenlijk en eerlijk werk voor makers in de cultuursector, want kunst en cultuur bestaan niet zonder de makers. De Fair Practice Code moet worden nageleefd, de kosten moeten gedragen worden door het Rijk en niet afgaan van de bestaande subsidies.
- Jaarlijks 500 miljoen euro investeren voor het vergroten van de toegankelijkheid van kunst en cultuur, waaronder rijksmusea een dag in de maand gratis open en een cultuurkaart voor jongeren.
- Elk jaar trekken we 200 miljoen euro uit voor een stimuleringsfonds voor bibliotheken, zodat iedereen in Nederland toegang heeft tot een bibliotheek in de nabije omgeving.
Als we willen dat de kunst en cultuur in Nederland blijft bestaan is ingrijpen nú nodig. Dan is een andere koers nodig. Zodat we kunnen blijven genieten van al dat moois.
Dus doe mee! Teken de petitie en red de cultuur.
Steun onze docenten en blijf op de hoogte
Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.