"Ben je voor of tegen een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma van de PvdA en GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen?"
Stemmen kon tot maandag 17 juli 12.00u
Hieronder vind je alles over het referendum (ledenraadpleging) binnen de PvdA. Meestemmen kon als je minimaal 30 dagen lid was van de PvdA en je ten minste één keer contributie had betaald.
Uitslag ledenreferendum
Opkomst: 25.500 leden hebben hun stem uitgebracht (64,7%)
Voor: 87,9%
Tegen: 12,1%
Binnen enkele dagen publiceren we de procedure voor lijsttrekker en kandidaten op onze website. Daarvoor is een besluit nodig van beide partijbesturen dat pas na de uitslag van het referendum kon worden genomen.
Veelgestelde vragen
PvdA-leden hebben het partijbestuur op het congres gevraagd om een ledenreferendum te organiseren met de vraag of de PvdA en GroenLinks met één lijst en één verkiezingsprogramma mee moeten doen aan de volgende Tweede Kamerverkiezingen.
We stemmen deze week dus over de vraag:
Ben je voor of tegen een gezamenlijke kandidatenlijst en verkiezingsprogramma van de PvdA en GroenLinks bij de komende Tweede Kamerverkiezingen?
Het referendum start om 12.00 uur op maandag 10 juli 2023.
Uiterlijk op maandag 10 juli (e-mail) of dinsdag 11 juli 2023 (post) ontvangen alle stemgerechtigde leden een uitnodiging voor het referendum, met daarin een link en een persoonlijke inlogcode.
Alle leden van de Partij van de Arbeid met ledenrechten mogen hun stem uitbrengen. Als lid heb je stemrecht als je bij aanvang van de stemming ten minste 30 dagen als lid geregistreerd bent en je de eerste contributie hebt betaald.
Op maandag 17 juli maken we de uitslag van het referendum bekend.
Na het sluiten van het referendum en na het invoeren van de papieren stembiljetten wordt de uitslag opgemaakt. Het presidium verricht de telling.
De uitslag wordt bepaald volgens de reglementen van de Partij van de Arbeid. De regels over de uitslag en geldigheid van een ledenraadpleging zijn te vinden in artikel 1.18.
Dit ledenreferendum gaat enkel over de vraag hoe we de volgende Tweede Kamerverkiezingen willen deelnemen. Dus samen met GroenLinks of zelfstandig. Voor de samenwerking in de provincies, gemeentes, Eerste Kamer en het Europees Parlement heeft dit dus geen gevolgen, ongeacht de uitslag.
Na de telling, vaststelling en bekendmaking wordt de uitslag van het referendum gepubliceerd.
Een lid kan binnen 3 dagen na de vaststelling van de uitslag beroep aantekenen bij de beroepscommissie tegen onregelmatigheden bij de ledenraadpleging. De beroepscommissie neemt daarop zo spoedig mogelijk een beslissing.
Ja, jouw stem is anoniem. De stemcodes worden aangemaakt door het bedrijf waarmee we samenwerken voor dit type ledenraadplegingen. Als PvdA kunnen we alleen inzien óf er van een stemcode gebruik is gemaakt, maar niet wat er met die stemcode is gestemd. We ontvangen alleen de volledige uitslag van de stemming. Het bedrijf dat voor ons de ledenraadpleging verzorgt ziet niet welk lid welke stemcode heeft gekregen.
Door deze werkwijze weet niemand precies welk lid wat heeft gestemd, waardoor de anonimiteit van de stemuitslagen wordt gewaarborgd. We kunnen wel inzien of er van een stemcode gebruik is gemaakt, zodat we leden die nog niet hebben gestemd een herinnering kunnen sturen.
Het stappenplan als we samen de verkiezingen in gaan
Als onze leden vóór een gezamenlijke lijst van GroenLinks en PvdA stemmen, dan nemen we samen deel aan de verkiezingen, met één kandidatenlijst en één verkiezingsprogramma. Na het sluiten van de stemming op maandag 17 juli maken we diezelfde dag nog de uitslag bekend. Dat is nog even spannend dus! Hieronder beantwoorden we alvast zo veel mogelijk vragen voor als de meerderheid van onze leden vóór een gezamenlijke lijst stemt.
Lees hier de aankondiging van partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent
Bekijk hier de persconferentie van zondag 09 juli met Attje Kuiken en Jesse Klaver
GroenLinks en de Partij van de Arbeid organiseren een referendum onder de leden met de vraag:
Moeten onze partijen met één gezamenlijk programma en één kandidatenlijst meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen?
Is de uitslag bij beide partijen ‘ja’, dan doen we samen mee aan de verkiezingen.
Als de uitslag van het referendum bij beide partijen 'ja' is, dan stellen de partijbesturen gezamenlijk een lijsttrekkerscommissie en een kandidatencommissie in. De lijsttrekkerscommissie doet een voordracht en de leden stellen de lijsttrekker vast. De kandidatencommissie krijgt de opdracht om een voorkeurslijst op te stellen met om-en-om GroenLinks- en PvdA-kandidaten. Kandidaten moeten in elk geval lid zijn van GroenLinks of de PvdA (of allebei). Kandidaten die dubbellid zijn kiezen of ze namens GroenLinks of de PvdA meedoen.
Kandidaten die solliciteren als Kamerlid worden beoordeeld op geschiktheid en integriteit door een gezamenlijke kandidatencommissie. De kandidatencommmissie wordt door de partijbesturen van de PvdA en GroenLinks benoemd. Nadat de partijbesturen de voorkeurslijst hebben goedgekeurd leggen we deze in twee delen voor aan de leden. PvdA-leden stemmen over de volgorde van de PvdA-kandidaten, GroenLinks-leden over de volgorde van de GroenLinks-kandidaten. Als de volgordes zijn vastgesteld, voegen we de lijsten samen tot één definitieve kandidatenlijst.
De partijbesturen stellen één commissie voor geschil en beroep samen. Hierin zitten vijf leden: twee leden van de commissie voor geschil en beroep van GroenLinks, twee van de beroepscommissie van de PvdA en één voorzitter die door de partijbesturen wordt gekozen. Als een kandidaat in beroep gaat tegen een beslissing van de lijsttrekkerscommissie, doet de commissie voor geschil en beroep een bindende uitspraak.
De partijbesturen benoemen een gezamenlijk presidium. Dit presidium zorgt ervoor dat alle gezamenlijke besluitvorming goed verloopt.
Als de uitslag van het referendum bij beide partijen 'ja' is, dan stellen de partijbesturen gezamenlijk een programmacommissie in. Het gezamenlijke verkiezingsprogramma wordt geschreven door de programmacommissie. Leden kunnen wijzigingsvoorstellen amendementen) indienen om het programma aan te passen. Daarover wordt gestemd op een gezamenlijk congres. Daarna stellen de leden op het congres het definitieve verkiezingsprogramma vast.
Na het congres zijn we met één kandidatenlijst en een gezamenlijk verkiezingsprogramma klaar voor de verkiezingen. Tijd om met het hele team campagne te voeren!
Praktische hulp bij het stemmen
Controleer of je je stemcode goed hebt ingevuld. Het makkelijkst is om de code te kopiëren en plakken vanuit je e-mail. Wil je het toch zelf invullen? Let dan op het volgende:
- De code bestaat alleen uit kleine letters en/of cijfers. Gebruik dus geen hoofdletters of leestekens.
- De letter 'l' is een kleine letter L, dus geen hoofdletter i of cijfer 1.
- Het cijfer '0' is een cijfer en geen hoofdletter O.
Blijft de melding in beeld? Mail dan naar onze helpdesk.
Volg de volgende stappen:
- Gebruik je smartphone, tablet of PC.
- Zorg voor een stabiele en werkende internetverbinding.
- Open je browser (Google Chrome of Safari) en tik in de adresbalk de URL die je per mail hebt ontvangen.
- Voer je persoonlijke stemcode in. Deze kun je vinden in je e-mail.
- Breng je stem uit. Rond deze in één keer af.
Je kunt één keer per code inloggen en dus één keer een stem uitbrengen.
Alle leden met stemrecht ontvangen op maandag 10 juli een mail met instructies over het stemmen en hun stemcode. Je kunt stemmen vanaf 10 juli 12.00 uur, maar het kan zijn dat je de mail iets later ontvangt. Heb je de mail om 18.00u nog niet ontvangen? Controleer dan of deze niet in je spamfolder terecht is gekomen. Anders kun je je stemcode ook terugvinden op MijnPvdA.
Naast de mail met instructies staat alle informatie en je persoonlijke stemcode ook klaar in MijnPvdA. Van daaruit kun je ook je stem uitbrengen. Nog geen MijnPvdA account? Je kunt je account in twee minuten activeren. Daarna kun direct bij alle informatie over het stemmen. Activeer je account via deze link en gebruik het mailadres dat met je lidmaatschap verbonden is.
Ben je langer dan 30 dagen lid van de PvdA, maar heb je geen mail ontvangen en staat de steminstructie ook niet in MijnPvdA? Neem dan contact op met onze helpdesk.
Naast de mail met instructies staat alle informatie en jouw persoonlijke stemcode ook klaar in MijnPvdA. Van daaruit kan je ook je stem uitbrengen vanaf maandag 10 juli 12.00u. Nog geen MijnPvdA account? Het is mogelijk om jouw account in twee minuten te activeren en daarna direct de informatie over het stemmen te vinden. Activeer jouw account via deze link en gebruik het mailadres dat met jouw lidmaatschap verbonden is.
Ben je langer dan 30 dagen lid van de PvdA, maar heb je geen mail ontvangen en staat de steminstructie ook niet in MijnPvdA? Neem dan contact op met onze helpdesk.
Je kan controleren of jouw stem correct is verzonden, door proberen opnieuw in te loggen met jouw stemcode. Als het lukt om bij de stemming te komen, dan is jouw stemcode nog actief en is het stemmen niet gelukt. Je moet dan opnieuw jouw stem uitbrengen.
Als je de melding krijgt 'Deze code is al gebruikt', dan is jouw stem correct verzonden
Nee, nadat je jouw stem hebt bevestigd en verzonden is niet mogelijk om jouw stem te wijzigen. Controleer dus goed jouw keuze en deel je stemcode met niemand.
Je kan jouw mailadres doorgegeven aan onze administratie door te mailen naar [email protected]. Als we géén mailadres van jou hebben, ontvang je een uitnodiging om te stemmen per post.
Als we een verouderd mailadres hebben, dan wordt de digitale stemcode daar naartoe gestuurd. Mocht het lukken met dat oude mailadres in te loggen op MijnPvdA, vind je ook daar jouw stemcode. Zo niet kan je mailen met onze helpdesk.
Als stemgerechtigd lid ontvang je een unieke stemcode. Deze code bestaat uit minimaal 5 tekens en cijfers en gebruik je om in te loggen in de digitale referendumtool zodat je voor of tegen de stelling kunt stemmen. Deze persoonlijke inlogcode kun je slechts éénmaal gebruiken om te stemmen. Goed om te weten: er staan alleen kleine letters in de code, geen hoofdletters.
Het is mogelijk te stemmen via laptop, tablet, PC en mobiel. Wij adviseren gebruik te maken van een smartphone, de meeste moderne modellen hebben een functionaliteit om alle teksten te laten oplezen.
Als je om wat voor reden dan ook niet in staat bent om te stemmen, dan kan je contact opnemen met onze helpdesk.
Alle leden van de Partij van de Arbeid met ledenrechten mogen een stem uitbrengen tijdens het referendum. Als lid heb je stemrecht voor dit referendum als je bij aanvang van de stemming ten minste 30 dagen als lid geregistreerd bent en je eerste contributie hebt betaald.
Als je geen mail met stemcode hebt ontvangen en niet kan inloggen op MijnPvdA om vanuit daar te stemmen, kun je mailen met onze helpdesk.
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Iedere maand informeren we je per mail over de vereniging.