Nederland is een klein land. Toch is de afstand tussen Limburg en Den Haag groot. Te groot…
Al jaren hebben wij Limburgers het gevoel niet meer gezien of gehoord te worden door de Nederlandse politiek. De afhandeling van de waterschade loopt vast, Limburgse voorzieningen verdwijnen en er wordt te weinig geïnvesteerd in de leefbaarheid van wijken en kansen voor onze kinderen.
Terwijl het zo belangrijk is dat wij ons allemaal thuis voelen, ook in Limburg. Dat gaat niet alleen om een betaalbare woning, maar juist ook om een goede school voor onze kinderen, voldoende werk voor jongeren, en voorzieningen als winkels, huisartsen en bibliotheken dichtbij in plaats van kilometers verderop.
Met de gemeenteraadsverkiezingen kunnen wij daar verandering in brengen. Dan bepaal jij of we weer omzien naar elkaar. Of er voldoende betaalbare woningen zijn, goede voorzieningen dichtbij, en een plek om elkaar te ontmoeten.
Jij bepaalt of we weer omzien naar elkaar
Of we investeren in duurzaamheid, een leefbare planeet achterlaten voor onze kinderen en de energierekening verlagen. Dan bepaal jij of we luisteren naar mensen met de diepste zakken en de grootste mond, of naar mensen met het grootste hart en beste oplossingen. In dit Pact voor Limburg maakt de PvdA de sociale keuzes die Limburg nodig heeft. Want sociale keuzes zijn de juiste keuzes.
Investeringen in de toekomst van Limburg. Dat is een belofte van de Limburgse PvdA’ers aan Limburg , aan alle Limburgers. Dat doen we in de Limburgse gemeenten, in Den Haag, en in Europa.
Stem sociaal. Kies PvdA.
Lilianne Ploumen
Lijsttrekkers van de PvdA in Limburg
Onze maatregelen
De schade na de watersnood van afgelopen zomer was groot. Mensen verloren hun huis. Ondernemers moesten maandenlang de deuren sluiten. Er is grote schade aan scholen, buurthuizen, bruggen en wegen. Dat heeft voor veel trauma’s, stress en spanning gezorgd, en het zal nog lang duren voordat Limburg weer geheeld is. Maar de compensatie loopt vast. Daardoor zijn veel getroffen woningen nog steeds onbewoonbaar. En Limburgse gemeenten niet genoeg geld om de schade aan publieke gebouwen en infrastructuur te herstellen. Bijvoorbeeld in Valkenburg, Meerssen en Gulpen-Wittem.
Het Rijk moet daarom de afhandeling van de compensatie verbeteren en versnellen. Limburgse gemeenten moeten ruimhartig tegemoet worden gekomen voor het herstellen van publieke gebouwen en buurthuizen en het bieden van psychologische ondersteuning aan hun inwoners.
De aarde warmt op. De planeet dreigt onleefbaar te worden voor onze kinderen en kleinkinderen. Afgelopen zomer werd Limburg geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van klimaatverandering. Daarom moeten Nederland en Europa vooropgaan in de strijd tegen de opwarming van de aarde.
We isoleren versneld huurwoningen. Dat is goed voor een lagere energierekening, voor het klimaat en maakt ons minder afhankelijk van gas uit Rusland. Landelijk willen we regels aanpassen, zodat verhuurders minder huur mogen rekenen bij tochtige woningen. Voor woningen met labels F, G en H gaat de maximale huur omlaag, totdat de huisbaas de woning heeft geïsoleerd. In Limburg kunnen we restwarmte van het industriecomplex Chemelotgebruiken om woningen te verwarmen in Sittard-Geleen, Stein, Beek en mogelijk ook in Meerssen en Maastricht.
Toch zal extreem weer steeds vaker voorkomen. Nu al liggen Limburgers wakker bij nieuw noodweer. Limburg is namelijk een smal doorvoergebied voor heel veel water uit de Alpen en Ardennen, de bodem laat weinig water door en in het heuvellandschap stroomt het water naar steden en dorpen.
Om Limburg veilig te houden, moeten we fors investeren in waterveiligheid en een nauwere Euregionale samenwerking. De provincie en het waterschap hebben een plan opgesteld om Limburg versneld veiliger te maken. Het Rijk moet daar voldoende financiering voor uittrekken.
In Heerlen-Noord wordt geïnvesteerd in het opknappen van woningen. In extra lesuren voor kinderen, in werkgelegenheid voor jongeren, in het aanpakken van armoede en schulden. In Limburg zijn veel wijken die extra investeringen kunnen gebruiken. Denk aan Heerlen, Maastricht, Weert, Roermond, Sittard-Geleen, en Venlo. Veel Limburgers hebben een tochtige huurwoning en betalen nu een torenhoge energierekening. Mensen kampen er vaker met armoede, schulden en stress.
Met een Wijkenaanpak 2.0 wil de PvdA extra investeren in Limburgse wijken die dat nodig hebben. Met investeringen in werkgelegenheid, onderwijs, veiligheid, leefbaarheid, wonen en armoedebestrijding, kan iedereen zich weer thuis voelen, zoals we doen in Horst-West. Zo maken we het aantrekkelijk voor mensen om te wonen en werken in Limburg.
De overheid is soms letterlijk op afstand komen te staan van mensen. Op veel plekken in Nederland sluiten voorzieningen als scholen, zwembaden en bibliotheken. Winkelcentra kampen met leegstand, en jongeren verhuizen. Steeds meer dorpen hebben moeite om goede zorg bereikbaar te houden. Voorzieningen kwamen steeds verder weg te liggen voor mensen.
Daarom investeren we fors in het heropenen van voorzieningen in gemeentes. Zo kunnen kleine scholen open blijven, kunnen Limburgers activiteiten organiseren in hun buurthuis. We zorgen voor een goed aanbod van Limburgse kunst en cultuur en talentontwikkeling. We investeren in de spoedeisende hulp, moderne spoedpoli’s en voldoende huisartsen dichtbij. Een mooi voorbeeld is het dorp America, dat zelf een wijkverpleegkundige in dienst heeft genomen.
In Limburg wonen veel mensen die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Er zijn buurten waar kinderen zonder ontbijt naar school gaan, en er alleen frikandellen zijn als avondeten. Als je gelooft dat succes een keuze is en achterblijven je eigen schuld, dan vergeten we hoe belangrijk het is om naar elkaar om te zien. Want niemand is helemaal self made.
Daarom gaan we de ongelijkheid verkleinen, met meer werk en hogere inkomens. Met basisbanen kunnen Limburgse gemeenten mensen aan een volwaardige baan helpen. We verhogen de laagste schalen in de gemeente naar 14 euro. Dat geldt ook voor aanbestedingen, zodat schoonmakers, de thuishulp, vuilnismannen medewerkers in de jeugdzorg ook een fatsoenlijk salaris verdienen. Heerlen geeft alvast het goede voorbeeld.
Kinderen mogen nooit de dupe worden van financiële problemen thuis. We zorgen voor goede voorzieningen, zodat alle kinderen kunnen sporten of muziekles kunnen volgen. Basisscholen gaan gezond ontbijt verstrekken aan kinderen. Zo maakt iedereen in Limburg een goede start.
Veel mensen zijn aangewezen op de bus of de trein om hun familie te bezoeken, iets leuks te doen met vrienden, of gewoon om naar hun werk te gaan. Onder het mom van efficiency werden de afgelopen jaren buslijnen opgeheven, en gingen bussen minder vaak rijden. Ondertussen werden de bus-en treinkaartjes duurder.
Goed openbaar vervoer is een basisvoorziening, die iedereen nodig heeft. En dat mag best wat kosten. Daarom investeren we in het behoud van goed openbaar vervoer. We voegen de Maaslijn toe aan het hoofdrailnet. Limburg krijgt een intercity verbinding Eindhoven Aken via Heerlen en Maastricht met Luik. Cruciale busverbindingen tussen dorpen en van en naar steden houden we in stand, zoals in Vaals waar nu weer een echte bus is gaan rijden.
Limburg is een logistieke hotspot. Met drukke wegen en verbindingen. Dat zorgt voor veel werkgelegenheid zoals in Venlo. Daarom is sluiting voor langere termijn van de A73 tunnels niet acceptabel. We zorgen ervoor dat er voldoende parkeerplaatsen met sanitair zijn aan de A2, A67 en de A73 zodat chauffeurs niet in onze wijken hoeven te parkeren, zoals in de wijk Lindenheuvel in Sittard-Geleen.
We pakken criminele bendes keihard aan met politie en justitie. Ondermijnende criminaliteit maakt onze straten onveilig, dumpen afval in onze natuur, en vormen een bedreiging voor ons bestuur. Er komt een breed offensief tegen ondermijnende criminaliteit. Daarbij werken we samen met België en Duitsland. Milieucriminaliteit pakken we aan. We zijn daadkrachtig én sociaal. Wijkagenten houden een vinger aan de pols en vatten jongeren in hun kraag als in de greep van criminelen dreigen te vallen. Gemeentes krijgen meer middelen om hen perspectief te bieden met werk, opleiding en zorg. Daarmee houden we jongeren uit de klauwen van criminelen.
Deze lijsttrekkers hebben het manifest ondertekend
- Henk Verreck - Heerlen
- Manon Fokke - Maastricht
- Leo Jongen - Kerkrade
- Jasper Kuntzelaers - fractievoorzitter PvdA in de Provinciale Staten van Limburg
- Paul Kubben - Sittard-Geleen
- Lynn Rulkens - Roermond
- Lucien Brouwers - Gennep
- Lee Tonnaer - Mook en Middelaar
- Lars Kockelkoren - Beekdaelen
- Melvin Roeleveld - Landgraaf
- Erwin Boom - Venlo
- Leon Heuvelmans - Weert
- Roy Bouten - Horst aan de Maas
- Henk Bisschops - Venray
- Jo Winkens - Vaals
- Merle van Leusden-Brüning - Brunssum
- José Le - Stein
- Pierre Verbraak - Voerendaal
- Lisa Wolters - Echt-Susteren