Door Henk Nijboer op 1 maart 2021 Delen
Nederland is toe aan een andere, eerlijkere, koers. En de doorrekening van het CPB laat zien dat dat ook kan.
Met ons plan voor Nederland krijgen veel mensen in ons land meer te besteden, daalt de werkloosheid en is er minder ongelijkheid. Daarnaast investeren we fors in onderwijs, zorg en extra betaalbare woningen. En ons plan laat zien dat de klimaatdoelen kunnen worden gehaald, met schone energie en een eerlijke bijdrage van grote vervuilers.
De coronacrisis laat zien hoe de dingen die ons aan het hart gaan zijn scheefgegroeid. Goede en liefdevolle zorg is niet voor iedereen beschikbaar en betaalbaar. Een fijne woning is voor velen onbereikbaar geworden. Goed betaald krijgen voor goed werk is niet langer de standaard. En de kwaliteit van onderwijs staat onder druk. De doorrekening van alle verkiezingsprogramma’s laat zien dat het een keuze is om hier wat aan te doen. We kunnen kiezen voor een eerlijke toekomst.
Onze keuzes:
Met ons plan helpen we 100.000 mensen extra aan het werk. De werkloosheid daalt een vol procentpunt. Natuurlijk zijn deze cijfers nu onzekerder dan ooit. Mensen die hun baan dreigen te verliezen worden daarom met een werkgarantie naar een andere baan begeleid en niet aan hun lot overgelaten. Zo blijft werk behouden en voorkomen we dat mensen thuis komen te zitten met een uitkering. Het minimumloon stijgt met een forse stap naar 13 euro in 2025, met als doel dit vervolgens verder te verhogen naar 14 euro. En anders dan bij andere partijen gaat dit niet koste van mensen die geen werk hebben, want de AOW en de bijstand stijgen mee. De verdeeldheid in ons land neemt al toe, die moeten we niet vergroten. Zo gaan werkenden, uitkeringsgerechtigden en ouderen er allemaal stevig op vooruit.
De coronacrisis laat pijnlijk zien hoe de ongelijkheid toeneemt in Nederland. In ons plan maken we daar een eind aan. Verreweg de meeste mensen hebben straks meer te besteden. Miljonairs wordt gevraagd meer bij te dragen. Ook mensen die meer dan 150.000 euro verdienen gaan meer belasting betalen. De belastingverlagingen voor grote bedrijven van Rutte III draaien we terug. Bovendien verhogen we de winstbelasting voor grote bedrijven naar 30 procent, een vergelijkbaar niveau met de ons omringende landen. Daarnaast scherpen we de dividendbelasting aan, schroeien we belastingconstructies dicht en pakken we belastingontwijking aan. De ongelijkheid neemt door onze plannen fors af.
Om onderwijsachterstanden te bestrijden wordt de kinderopvang omgevormd tot brede voorschool, waar alle kinderen naar toe kunnen. Die wordt publiek gefinancierd, net als de basisschool. De kinderopvangtoeslag wordt zo overbodig. Met grote investeringen in onderwijs zorgen we er bovendien voor dat leraren meer salaris en waardering krijgen en alle kinderen de beste kansen krijgen. We trekken bovendien fors geld uit om onderwijsachterstanden tegen te gaan en de kwaliteit van onderwijs te verbeteren. Er komt meer steun voor kinderen uit arme gezinnen, bijvoorbeeld om een muziekinstrument te leren spelen of om te kunnen sporten. We herintroduceren de basisbeurs en compenseren de studenten die afgelopen jaren onder het leenstelsel vielen. Met honderden miljoenen voor fundamenteel onderzoek kunnen onze hogescholen en universiteiten zich verder ontwikkelen. In totaal trekken we 11,3 miljard extra uit voor onderwijs.
Iedereen heeft recht op betaalbare, goede zorg. Ziek zijn is geen keuze. Daarom halveren we komende vier jaar het eigen risico, en schaffen we het eigen risico daarna af. We halveren bovendien de maandelijkse zorgpremie. Zo kunnen we de zorgtoeslag afschaffen. We heropenen spoedeisende hulpposten, zodat iedereen een ziekenhuis in de buurt heeft als dat nodig is. We verbieden winstuitkeringen door zorgverzekeraars en we maken gezond leven makkelijker, door de btw op groente en fruit af te schaffen. Onze ouderen verdienen de beste, liefdevolle, zorg. Daarom investeren we in verpleeghuizen en betere thuiszorg.
Voor veel Nederlanders is het onmogelijk geworden een betaalbaar huis te vinden. In ons plan voor Nederland bouwen we 100.000 woningen extra per jaar en schaffen we de verhuurdersheffing af zodat corporaties weer kunnen bouwen. En daarnaast herstellen we het evenwicht. Huisjesmelkers, beleggers en speculanten gaan meer belasting betalen. De opbrengst van de Prins Bernard-belasting gebruiken we om meer betaalbare huizen te bouwen. En starters krijgen een premie van 5 procent van de aankoopprijs, met een maximum van 15.000 euro, zodat ze niet door beleggers worden overboden.
We investeren in nieuwe huizen en in goede voorzieningen in de regio. Voor behoud van dorpshuizen, zwembaden, bibliotheken, cultuur, kleine scholen, regionale omroepen en bestrijding van krimp trekken we honderden miljoenen extra uit. Ook is er extra geld voor investeringen in regionaal openbaar vervoer en goede wandel- en fietspaden.